APS fellowship for Yoichi Ando

Yoichi Ando has been elected as a Fellow of the American Physical Society "For ground-breaking experiments on quantum materials, especially high-Tc cuprate superconductors, topological insulators, and topological superconductors". We congratulate Yoichi Ando for this highly prestiguous recognition of his work.

Yoichi Ando joined the University of Cologne as a professor in 2015 and works at the Institute of Physics II as an experimental physicist. His research focuses on topological insulators and superconductors, aiming at the creation of topological Majorana states as building blocks for future quantum computers.

Mit der Unterzeichnung des Vertrags zum Bau des CCAT-prime-Teleskops auf 5600m Höhe kommen die Astrophysiker der Kölner submm-Arbeitsgruppen den Fragen zur Entstehung von Sternen, Galaxien und dem Ursprung des Weltalls einen Schritt näher.

Yoichi Ando has been awar­ded with the ERC Advanced Grant of the Eu­ropean Re­se­arch Coun­cil for his pro­ject "Majorana Fermions in Topological Insulator Platforms". The ERC Advanced Grant is the most prestigious and competitive grant in Europe.

With the grant Prof. Ando aims to realize and explore exotic particles, Majorana Fermions, using the peculiar properties of topological insulators. Through the coupling of conducting surface states in these materials  to superconductors, Yoichi Ando plans to engineer Majorana quantum states which allows for new ways to encode quantum information and perform computations in future quantum computers.

Für die Entwicklung photonischer Systeme für die astronomische Forschung hat die Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) dem Verbundvorhaben der Landessternwarte Königstuhl im Zentrum für Astronomie der Universität Heidelberg, dem 1. Physikalischen Institut der Universität zu Köln und dem Leibniz-Institut für Astrophysik in Potsdam Fördermittel in Höhe von rund 1,1 Millionen Euro bewilligt. Damit sollen mikrooptische Systeme, die bereits in der Nachrichtentechnik verwendet werden, für den Einsatz in Großteleskopen nutzbar gemacht werden.